Ca să scrii cele mai bune postări pe Facebook trebuie i) să ai ceva de spus și ii) să o spui bine.
Pentru a avea ceva important de spus – pentru tine în primul rând și apoi pentru prietenii tăi de pe Facebook – trebuie mai întâi să parcurgi un drum (tu decizi cât de lung) în lumea cărților scrise până la tine. Dar nu oricum ci cu metodă.
Primii zece pași sunt ca să te ajute să citești mai bine și mai repede orice carte:
1. Când pui mana pe o carte, clasific-o!
Trebuie să știi ce fel de carte citești și asta cât mai repede. Ai în mână o operă de ficțiune sau una teoretică? Sau poate este o carte practică? Reușești să faci asta inspectând cartea. Citește titlul cărții, subtitlurile și studiul introductiv dacă există. Cărțile diferă în privința tipului de informații pe care-l comunică, ele ne învață în maniere diferite. Iar dacă este să învățăm din ele, atunci trebuie s-o abordăm pe fiecare într-o manieră potrivită.
2. Orice carte are un schelet ascuns între paginile ei!
Misiunea ta este să-l descoperi! Scheletul unei cărți poate fi bine ascuns câteodată, însă o carte bună este un întreg organizat. Stabilește părțile majore ale unei cărți, modul în care se subordonează una celeilalte și împreună întregului. Cărțile de ficțiune au mereu o acțiune unitară, un fir unic al intrigii care leagă toată povestea. Găsește esența intrigii!
3. Cărțile au o intenție!
Află repede care sunt problemele abordate de autor. Cartea teoretică și practică va conține răspunsul sau răspunsurile la problemele ridicate de autor. Autorul vorbește cu tine prin carte tu vorbești cu autorul tot prin carte!
4. Înțelege-te cu autorul!
Autorul folosește termeni. Termenii pe care autorul îi folosește au un înțeles specific. Dacă nu înțelegi termenii pe care autorul îi folosește, înțelesul lor precis dat de autor, comunicarea între tine și autor nu va avea loc. Găsirea cuvintelor importante și prin ele asimilarea termenilor autorului nu este o sarcină ușoară. Nu toate cuvintele folosite de autor sunt cuvinte importante. Cele mai importante cuvinte sunt de multe ori cele care ne dau cele mai mari bătăi de cap.
5. Găsirea cuvintelor importante din carte este o primă etapă a doua etapă este să înțelegi ce transmite autorul prin cuvintele importante.
Înțelesul poate fi același pe tot parcursul cărții sau poate fi diferit. Este un labirint pe care cititorul trebuie să-l parcurgă singur. Înțelesul cuvintelor importante din carte – atunci când termenii nu îți sunt cunoscuți – nu se poate pricepe decât folosind sensul altor cuvinte care formează contextul și pe care le cunoști deja. Folosește contextul ca o unealtă ca să înțelegi termenii!
6. Înaintează de la termeni la propoziții și argumente trecând de la cuvinte la enunțuri sau colecții de enunțuri (paragrafe).
Drumul este de la unitate simplă către unitate complexă. Fii un cititor activ, atent nu doar la cuvinte ci și la enunțuri și paragrafe. Notează întotdeauna întrebările care îți apar atunci când citești! Odată drumul parcurs vei observa apoi că argumentele sunt compuse din propoziții și în cele din urmă din termeni. Parcurgerea acestui drum de la simplu la complex și de la complex la simplu determină cunoașterea conținutului unei cărți.
7. Descoperă enunțurile cheie!
Stai conectat la carte și la un moment dat vei simți mirare. Mirarea este începutul învățăturii. Reține întrebarea ce stârnește mirarea și noteaz-o atunci când apare, chiar pe carte. Enunțul în care apare mirarea este un enunț important. Enunțul care oferă răspunsul la întrebare este un alt enunț important al cărții. Atenție, nu căuta ineditul într-o carte ci uimirea, mirarea. Prin exercițiu vei putea ajunge să citești o carte la viteze diferite, aplecându-te mai mult timp asupra enunțurilor importante din carte. Notează pe carte locul unde descoperi enunțurile cheie! Subliniază cuvinte, notează întrebările chiar pe carte, dacă este a ta J. Dacă nu este cartea ta sau ai împrumutat-o de la bibliotecă, notează aceste lucruri pe un caiet separat.
8. Spune cu propriile cuvinte!
Atunci când găsești enunțul important încearcă acest exercițiu simplu. Ideal ar fi să spui același lucru cu autorul prin cuvinte diferite. Dacă repeți doar ce-a spus autorul atunci acesta este un semn că doar cuvintele au trecut de la el către tine nu și gândul sau cunoașterea.
9. Construiește argumentele folosind enunțurile importante!
La pasul 7 ți-ai notat pe carte enunțurile Formulează argumentul pe enunțurile notate! Un argument poate fi exprimat într-un singur enunț. Sau poate fi formulat într-un număr de enunțuri care reprezintă doar o parte dintr-un paragraf. Uneori un argument poate coincide cu un paragraf, dar e perfect posibil ca argumentul să se întindă de-a lungul mai multor paragrafe. Nu există o regulă în acest sens! Fă o sinteză a problemelor rezolvate de autor și a celor pe care nu le-a rezolvat. Aceasta se face prin răspunsurile date de autor la întrebările pe care ți l-ai notat pe carte la punctul 7.
10. Critică ideile exprimate de autor!
Acesta este un pas esențial. Nu începe însă să critici decât în momentul în care ai parcurs cei nouă pași de mai sus. Nu spune „sunt de acord” „nu sunt de acord” sau „ îmi suspend judecata” până nu poți spune „înțeleg”. Nu critica orbește sau agresiv și arată că înțelegi diferența dintre cunoaștere obiectivă și opinie personală prezentând temeiuri solide pentru orice judecată critică pe care o faci!
Gata! Ai parcurs primii 10 pași ce cu siguranță te vor ajuta să faci postări mai bune pe Facebook! Exersează cei 10 pași cu o listă scurtă de autori și cărți cu care să începi să fii un excelent scriitor pe Facebook dar și un cititor mai bun:
- Platon – Dialogurile;
- Epictet – Discursurile, Manualul;
- Marc Aureliu – Cugetari;
- N Machiavelli – Principele;
- Patericul egiptean;
- Învățăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Teodosie;
- Anița Nandriș Cudla – 20 de ani în Siberia;
- Viața Părintelui Gheorghe Calciu
- Mioara Grigore – Cancerul, dragostea mea;
- Jurnal cu Petre Țuțea – Radu Preda.
Va urma!