Cum sa ii alegi copilului tau cărțile potrivite pentru nivelul sau de lectura

carti de citit pentru copii

Cititul este o activitate minunata pentru dezvoltarea copiilor. Prin citire, ei isi imbogatesc vocabularul, isi stimuleaza imaginatia si isi formeaza gusturile literare. Dar cum sa alegi cartile potrivite pentru nivelul lor de lectura? Iata cateva sfaturi care te pot ajuta sa faci cele mai bune alegeri.

 1. Cunoaste nivelul de lectura al copilului tau

Primul pas este sa afli care este nivelul de lectura al copilului tau. Acesta depinde de varsta, de experienta si de interesul lui pentru citit. Poti sa ii testezi nivelul de lectura prin mai multe metode, cum ar fi:

 • Sa ii dai sa citeasca un fragment dintr-o carte si sa ii pui intrebari despre continut.
 • Sa ii ceri sa iti spuna care sunt cuvintele pe care nu le intelege dintr-o carte.
 • Sa ii observi viteza, fluenta si intonatia cu care citeste.

In functie de rezultate, poti sa ii clasifici nivelul de lectura intr-una dintre cele trei categorii: incepator, mediu sau avansat.

 1. Alege cartile in functie de nivelul de lectura al copilului tau

Dupa ce ai stabilit nivelul de lectura al copilului tau, poti sa ii alegi cartile in functie de acesta. Scopul este sa ii oferi carti care sa il provoace, dar care sa nu il frustreze sau sa il plictiseasca. Iata cateva criterii dupa care te poti ghida:

 • Pentru nivelul incepator, alege carti cu texte scurte, cu imagini mari si colorate, cu font mare si usor de citit, cu cuvinte simple si repetitive, cu personaje familiare si cu teme apropiate de realitatea copilului (familie, prieteni, animale, scoala etc.).
 • Pentru nivelul mediu, alege carti cu texte mai lungi, cu imagini mai mici si mai detaliate, cu font mediu si variat, cu cuvinte mai complexe si diverse, cu personaje mai complexe si mai diverse, cu teme mai variate si mai provocatoare (aventura, fantezie, istorie, stiinta etc.).
 • Pentru nivelul avansat, alege carti cu texte lungi, fara imagini sau cu imagini foarte mici si simbolice, cu font mic si dens, cu cuvinte foarte complexe si rare, cu personaje foarte complexe si profunde, cu teme foarte variate si sofisticate (filosofie, psihologie, politica, arta etc.).
 1. Tine cont de preferintele copilului tau

In afara de nivelul de lectura al copilului tau, trebuie sa tii cont si de preferintele lui. Nu are rost sa ii oferi carti care nu il intereseaza sau care nu ii plac. Pentru a afla ce anume il atrage pe copilul tau in materie de carti, poti sa:

 • Il intrebi direct ce genuri sau ce autori ii plac.
 • Il lasi sa isi aleaga singur cartile din biblioteca sau din librarie.
 • Il incurajezi sa iti spuna parerea despre cartile pe care le citeste.
 • Il inviti sa iti recomande cartile pe care le-a citit si care i-au placut.

Astfel, vei putea sa ii oferi carti care sa ii satisfaca gusturile si curiozitatea.

 1. Variaza cartile pe care i le oferi

Un alt sfat important este sa variezi cartile pe care i le oferi copilului tau. Nu te limita la un singur gen sau la un singur autor. Incearca sa ii oferi carti din domenii diferite, care sa il expuna la idei noi si la perspective noi. De exemplu:

 • Daca ii plac cartile de fantezie, poti sa ii oferi si carti de stiinta sau de istorie.
 • Daca ii plac cartile de aventura, poti sa ii oferi si carti de umor sau de poezie.
 • Daca ii plac cartile de non-fictiune, poti sa ii oferi si carti de fictiune sau de biografii.

Variind cartile pe care i le oferi, il vei ajuta pe copilul tau sa isi dezvolte gustul literar, sa isi lase imaginatia sa zboare si sa isi cultive spiritul critic.

Concluzie

Alegerea cartilor potrivite pentru nivelul de lectura al copilului tau este o sarcina importanta, dar nu si dificila. Daca urmezi sfaturile de mai sus, vei putea sa ii oferi copilului tau carti de citit pentru copii care sa il incante, sa il educe si sa il inspire. Cititul este o comoara care se transmite din generatie in generatie. Asa ca nu ezita sa ii oferi copilului tau aceasta comoara si sa o impartasesti cu el.